Det lönar sig att pröva på olika nya recept. Förra veckan bläddrade jag i min favoritbakbok Brödglädje. Där hittade jag Hemkunskapslimpan. Den är lätt att laga, jättegod och perfekt att rosta.
Här kommer receptet:
HEMKUNSKAPSLIMPA
en limpa
jäsning: 40 min
Ugn: 275 grader i 15 min + 15 min i avstängd ugn
5 dl vatten
25 g jäst
½ msk socker
½ msk salt
2 msk olja
2½ dl grovt mjöl (råg eller graham)
11½ dl vetemjöl
Värm vattnet till fingertemperatur. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt de andra ingredienserna. Forma degen till en limpa lika lång som bakplåten och låt den jäsa övertäckt i 40 min. Grädda limpan i 275 grader i 15 min. Stäng sedan av ugnen och låt limpan stå kvar i eftervärmen en kvart.
Mina egna tips:
* Jag gräddar brödet i en form så blir det högre och lättare att skära i fina skivor.
* Jag penslar brödet med lite honungsvatten när jag tar det ur ugnen.
Fialisa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar