fredag 15 juni 2012

That's nuts!


Japp! Det är just vad det är. Det här är sk. "tvättnötter", även kallade "såpnötter". De är inga riktiga nötter utan frukter av ett träd som växer vilt i trakterna kring Himalaja. Skalen innehåller saponiner (det som gör att tvätten blir ren) och dessa löses ur skalet vid en vattentemperatur över 30 grader. Tvättnötterna är därför ett 100 % naturligt, ekologiskt och komposterbart tvättmedel utan kemikalier. Samma nötter kan dessutom användas vid flera tvättar. De lämpar sig inte bara för tvätt av kläder utan till all slags rengöring. Bilar och motorcyklar lär bli glänsande fina om man tvättar dem med en "tvättnötslösning"! Som om det här inte var tillräckligt så är det dessutom billigare än vanligt tvättmedel. 

Tycker du att det här verkar otroligt? Det gjorde jag också! Det var därför jag beställde tvättnötterna via nätet. Jag fick nötterna på posten idag så än så länge har jag bara hunnit tvätta en tvätt med dem. Men det bådar gott. Jag hängde upp en fräsch, fläckfri tvätt på tvättlinan och ser med spänning framemot att få testa dessa nötter på olika användningsområden. Framför allt gillar jag att tvättnötterna går att återanvända, att det är ett effektivt rengöringsmedel som är fritt från kemikalier och att det bara är att slänga dem i komposten när de inte går att använda mera. 

Blev du intresserad av tvättnötter? Då kan du läsa mera om dem t.ex. här. Det finns flera återförsäljare av nötterna så det är bara att googla sig fram. Jag köpte mina från en firma i Borgå.

Jag återkommer med mera "tvättnötsinformation" när jag har testat mera.

Ha en skön helg!


Fialisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar