lördag 12 februari 2011

Hårt och mjukt på samma gång


De senaste dagarnas kyla har gjort att man gärna tagit på sig tjocka och varma tröjor. Jag har även passar på att använda mitt varma, stickade halsband som ser ut som en kedja. På långt håll ser det kanske aningen "rått" ut att ha en kedja med grova länkar runt halsen, men när man kommer närmare ser man att det är stickade, mjuka och "snälla" länkar det är frågan om.


Länkarna är lätta att sticka, men det krävs lite tålamod när de ska sys ihop till en kedja. Men såhär gör man i alla fall:

1. Sticka 35 snoddar om vardera 4 maskor i 20 varv
* En snodd stickas såhär: Sticka med strumpstickor. Alla maskor stickas räta från rätsidan utan att vända arbetet mellan varven. Bara flytta maskorna från slutet av strumpstickan till början igen. Garnet ska gå på baksidan från sista maskan till den första. Dra lite extra efter första maskan. Alla varv stickas från samma sida utan kantmaska. Det är viktigt att inte göra nån kantmaska för att få effekten av en rundstickad snodd. Bara räta maskor från samma sida gör att det blir slätstickat. Snoddar kan stickas med 2, 3, 4 eller 5 maskor. Har man fler än fem maskor är det svårt att dra ihop mellanrummet bakom till en jämn snodd.

2. Fäst en av de båda garnändarna i varje snodd. Första snodden sys i hop med maskstygn beskrivning av maskstygn finns här)till en ring. Andra och efterföljande snoddar träs i föregående snoddring och sys därefter ihop med maskstygn till en ring. Den sista snodden träs igenom både den föregående snoddringen och den första snoddringen så att länken sluts innan man syr ihop den sista snodden med maskstygn till en ring.

Mönstret är hämtat ur boken Sticka småvarmt Johanna Wallin 


Trevlig lördag kväll!


Fialisa

1 kommentar:

  1. Jag gjorde rastaflätor till en docka med exakt samma stickmetod. Vackert halsband! Gillar!

    SvaraRadera