söndag 9 februari 2014

Sticka en socka

Jag har fått önskemål på en hälbeskrivning och tänkte dela med mig "min häl", alltså så som jag brukar sticka hälen. Jag börjar ändå från början ifall att det är någon som är intresserad av ett enkelt sockmönster. Bilderna är kanske inte de bästa men kompletterar förhoppningsvis texten.

Det finns ju flera sätt att sticka sockor - och framförallt hälar-. Det här är knappast det bästa och snyggaste. Men så här stickar jag mina "vardagssockor".

Jag börjar med att lägga upp 48 maskor som jag fördelar på min fyra strumpstickor, 12 på varje sticka. Sedan stickar jag resårstickning, dvs 2 räta, 2 aviga, 2 räta, 2 aviga...(upprepas hela varvet runt) tills skaftet är så långt som jag vill ha det.
När skaftet är så långt som jag vill ha det är det dags att börja med hälen. Då stickar jag  första stickans maskor till den fjärde stickan, jag får alltså 24 maskor på en sticka och 12 maskor var på de två andra stickorna (som jag låter vila). Sedan vänder jag arbetet och stickar samtliga 24 maskor avigt. Vänder igen och lyfter den första, stickar den andra, lyfter den tredje, stickar den fjärde... osv tills jag kommer till ändan. Då vänder jag igen och stickar alla maskor avigt. På så sätt fortsätter jag i 24 varv. Varannan maska lyfts och varannan maska stickas på rätsidan och alla maskor stickas avigt på avigsidan mao. Man kan förstås sticka alla maskor räta men jag vill gärna ha en lite tjockare häl och det får jag om jag lyfter varannan och stickar varannan.
Den blivande hälen från rätsidan.

Den blivande hälen från avigsidan.
När jag stickat 24 varv är det dags att börja ta ihop hälen. Då stickar jag från rätsidan precis som tidigare tills jag har 9 maskor kvar på stickan. Sedan lyfter jag den första, stickar den andra och drar sedan den första maskan över den andra. Här lönar det sig att dra lite i garnet för att undvika hål.
Lyft en, sticka en och dra den lyfta maskan över den stickade.


Sedan vänder jag arbetet, lyfter den första maskan och stickar avigt tills det är 9 maskor kvar på stickan. Då stickar jag 2 maskor tillsammans avigt. Här lönar det sig också att dra lite i garnet så att det blir snyggt och inte snett och håligt. Men blir det hål kan man ju alltid sy ihop dem sen.
Två aviga maskor tillsammans.
Efter det vänder jag igen och stickar tills jag har 8 maskor kvar på stickan. Lyfter en, stickar en och drar den lyfta maskan över den stickade och vänder sedan igen. Jag stickar avigt tills det återstår 8 maskor och då stickar jag två tillsammans avigt och vänder sedan igen. Så där håller jag på tills jag har totalt 8 maskor kvar.
Hälen tar form.

8 maskor återstår och hälen har fått sin form.
Nu har hälen tagit form och det är dags att plocka upp maskor på sidorna och börja sticka runt igen. Jag börjar med att dela upp de åtta maskorna på två stickor, 4 på varje. Varvets början kommer i fortsättningen att finnas mellan de här två stickorna.
Jag plockar sedan upp 12 maskor från hälkanten med den vänstra (1:a) stickan och 12 maskor från andra sidan med den högra (4:e) stickan. Det finns nu 16 maskor på den första stickan, 12 på den andra, 12 på den tredje och 16 på den fjärde.
12 upplockade maskor längs kanten på hälen.
Nu är det dags att börja sticka rätstickning runt foten igen och samtidigt minska antalet maskor på 1:a och 4:e stickan. Första varvet stickar jag alla maskor räta utan att minska. Beroende på hur man plockat upp maskorna på sidorna finns det en tendens för hål i det här skedet. Jag brukar "vrida" mina maskor eller sticka dem "bakifrån" för att minimera hålen. 
 
Vridna maskor minimerar hålen.
Sedan är det dags för minskning: Jag stickar den första stickans maskor tills det återstår 2 maskor. Dem stickar jag tillsammans.
 
Första stickans två sista maskor stickas tillsammans.
Sedan stickar jag andra och tredje stickans maskor som vanligt. I början av den fjärde stickan lyfter jag den första maskan, stickar den andra och drar den lyfta maskan över den stickade. Här lönar det sig att spänna garnet ordentligt så att man inte får ett hål mellan första och andra samt tredje och fjärde stickan.
 
Fjärde stickans första maska lyftes.
Sedan stickar jag ett varv utan att minska. Nästa varv minskar jag igen på den första stickan (två räta tillsammans) och på den fjärde stickan (lyft en, sticka en, dra den lyfta över den stickade). Sedan fortsätter jag att minska på vartannat varv tills jag har 12 maskor på alla stickor.
 
Hälen - check! Nu är det bara att fortsätta runt, runt, runt!
Nu är det bara att fortsätta runt, runt, runt tills sockan är så lång så att jag ska börja ta ihop den. När lilltån täcks brukar det vara dags att börja ta ihop. Då stickar jag de två sista maskorna tillsammans på varje sticka vartannat varv.
Dags att börja minska på varje varv.
När det är 8 maskor kvar på varje sticka stickar jag ihop de två sista maskorna på varje sticka varje varv. När det finns bara 8 maskor kvar totalt klipper jag av garnet och drar trådarna igenom maskorna. Klart! Nu är det bara att sticka en likadan socka till!

I vanliga fall, om man stickar t.ex. med Novitas garn 7 bröder är 48 maskor lagom för en damsocka. I detta fall blev det en herrsocka efter som jag använde ett betydligt tjockare och strävare garn (ett svenskt raggsocksgarn) men ändå 48 maskor. Jag brukar också göra skaften något längre men nu stickade jag av restgarn och var tvungen att hushålla lite för att få det att räcka till två sockor.


Hoppas att du får sköna sockstickarstunder!

HÄLsningar 
Fialisa 


4 kommentarer:

 1. Bra beskrivning. Följer slavsikt maska för maska. Bilderna förklarar. Ska så småningom sticka med finare garn och använda stl. 3,5 på stickorna. Hur gör jag då?

  SvaraRadera
 2. Hej Wiveca! Om du ska sticka med finare garn och finare stickor bör du nog öka maskantalet något. Du blir nog tvungen att pröva dig fram.

  SvaraRadera
 3. Bra ide om förstärkt häl. Måste provas. Lyfts samma maska på det räta varvet?

  SvaraRadera
 4. Väldigt bra beskrivning på hur man stickar sockor! 😊

  SvaraRadera