lördag 10 augusti 2013

Snurriga halsband


 Virkade halsband kan man göra på flera sätt. Ett av dem är att virka dessa "snurriga" halsband. Allt du behöver kunna är att virka luftmaskor och stolpar! Idén och mönster har jag hittat på www.365slojd.se  Det här halsbandet börjar snurra sig vartefter man virkar men man måste hjälpa det att snurra åt rätt håll.
 Så här gör du ett långt halsband:

Virka ca 250 luftmaskor med ett oelastiskt garn, bomulls- eller lingarn funkar bra (ullgarn funkar inte lika bra). Använd den storlek på virknålen som rekommenderas till garnet.

Varv 1: Börja virka i den 4e luftmaskan från nålen. Virka 4 stolpar i varje luftmaska tills du kommer till den sista. I den sista luftmaskan virkas 5 stolpar. Klipp av tråden och dra den genom den sista maskan. Om du vill ha ett enfärgat halsband är det klart efter det här varvet, men om du vill ha en kant i annan färg virkar du även varv 2.

Varv 2:  Byt till den andra färgen. Virka en smygmaska i varje stolpe genom den främre maskbågen. När du kommit till sista maskan klipp av tråden och dra igenom den sista maskan. Fäst alla trådar och snurra halsbandet jämnt. 

I nacken kan du antingen sy ihop halsbandet eller sy i en knapp eller ett halsbandslås.
Här har jag använt Novitas garn Tennessee och virknål 3,5 till mitt halsband.
Till det här, korta, halsbandet lade jag upp 180 luftmaskor.
 Vill du göra ett kortare halsband lägger du bara upp ett färre antal maskor. Antalet varierar beroende på vilket garn man använder och därför är det svårt att skriva ut exakt antal. Pröva dej fram!


Det här blev ett Harry-Potter-halsband! (samma färger som i Harry Potters halsduk) Men det kommer säkert att passa till någon hösttröja eller -klänning.
Naturligtvis kan du även virka armband med samma princip. Jag är faktiskt lite sugen på att virka både armband och örhängen till mitt rosa halsband!

Trevlig fortsättning på helgen!

Fialisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar