måndag 26 december 2011

Enklaste julbrödet

På min kära svärmors begäran kommer här receptet på det enklaste (och kanske också godaste) julbrödet. Brödet ska inte jäsa och är klart på ca en timme. Du behöver bara röra ihop ingredienserna och grädda. Brödet är mörkt och kryddigt och håller sig färskt i flera dagar. Varför inte göra ett bröd till kvällstéet ikväll?


Moster Birgittas julbröd 
(ur boken Hemlagat som present)


ca 6,5 dl rågsikt (1 dl rågsikt består av 60% vetemjöl och 40% rågmjöl)
0,5 tsk salt
0,5 msk fänkål
0,5 msk anis
0,5 msk pomeransskal (malda)
2 tsk bikarbonat (matsoda)
4 dl surmjölk
1 dl brödsirap
1 dl russin


Värm ugnen till 175 grader. Blanda rågsikt, salt, fänkål, anis, pomerans och bikarbonat i en bunke. Rör ner surmjölk och sirap (degen blir ganska lös och klibbig). Blanda i russinen. Häll över degen i en smord, avlång brödform. Grädda i mitten av ugnen ca 50-60 minuter Låt brödet svalna på galler under en bakduk.


Jag skulle gärna lägga upp en bild på brödet, men tyvärr har vi redan ätit upp det jag bakade.


God fortsättning på julfirandet!


Fialisa



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar