tisdag 30 juli 2013

Virkade korgar av gamla t-skjortor

Efter en vecka i "Virkligheten" på sommarlägret i Pieksämäki har jag nu landat i verkligheten hemma. Det var en härlig lägervecka på alla sätt och jag hade underbara kursdeltagare i min kurs. Förutom att jag fick dela med mig mina tips och idéer gällande stickning och virkning så fick jag en massa idéer som jag nu vill prova! Som tur är har vi ju en höst på kommande med många mörka och kanske regniga kvällar. ;)

Men nu har vi ännu sommar och jag tänkte passa på att tipsa om ett trevligt sommarpyssel, nämligen att virka korgar av gamla och uttjänta t-skjortor. Ett ypperligt sätt att spara en favorit-t-skjorta och ge den en ny användningsform.

Så här gör man:

Börja med att klippa bort alla fållar. Klipp sedan t-skjortan till en enda sammanhängande 1,5 cm bred remsa genom att klippa runt, runt över eventuella sömmar. När du inte kan klippa runt längre så klipp fram och tillbaka men klipp inte ända ut i sidorna och runda vändningarna (vill du inte att sömmarna ska synas på korgen klipper du bort dem först och klipper sedan bara fram och tillbaka). Dra sedan i remsan så att tyget rullar sig och du får ett "garn".

Använd en virknål i storleken 6-10 beroende på tjockleken på ditt garn. Börja med att virka en platt botten av fasta maskor genom att öka antal maskor varv efter varv. Du ökar genom att virka två maskor i en fast maska. Öka med lagom många maskor för att bottnen ska hålla sig platt (varierar beroende på hur tjocka remsor du har). Om plattan blir skålformad behöver du öka med fler maskor, blir den vågig har du ökat för mycket.

När bottnen är så stor som du vill ha den så fortsätter du att virka alla varv med lika många maskor på varje varv tills korgen fått den höjd du vill ha. Du kan naturligtvis virka halvstolpar eller stolpar istället för fasta maskor.

Mönstret till den blåa korgen med vit kant som du ser här nedanför hittade jag på skapligtenkelt.se

  

En t-skjorta räcker i regel till bara en liten korg så vill man virka en större korg behöver man flera skjortor.

Länge leve t-skjortorna!2 kommentarer:

  1. Så fin din korg blev i blått och vitt!
    Mvh Git /Skapligt Enkelt

    SvaraRadera
  2. Tack! Och tack för tipset! :)

    SvaraRadera