måndag 19 augusti 2013

Sjal och disktrasa - samma mönster!

I sommar har jag stickat en hel del disktrasor enligt ett mönster som jag hittade hos HÄR.
Kanten med de små hålen ger disktrasan det lilla extra - ursnyggt helt enkelt.

Trasan stickas så här:

Lägg upp 4 maskor (av bomullsgarn eller bambugarn, jag använde Novita Bambu).  
Varv 1: sticka alla 4 maskor räta.
Varv 2: 2 rätmaskor, 1 omslag (bakifrån), rätmaskor till slutet av varvet. 
Upprepa v 2 till önskad bredd. När trasan är så bred som du vill ha den börjar du minska såhär:  1 rätmaska, 2 rätmaskor tillsammans, 1 omslag, 2 rätmaskor tillsammans, rätmaskor till slutet av varvet. Upprepa det här varvet till det finns 4 m kvar, maska av och fäst alla trådar.  

Eftersom jag gillade mönstret och det var så superenkelt så stickade jag en sjal på samma sätt, som en halv disktrasa alltså. Jag började från 4 maskor och ökade tills sjalen var så stor som jag ville ha den. Det lönar sig att använda rundstickor när man stickar en sjal annars blir det svårt att få rum för alla maskor. Jag använde mig av Novitas garn Rose och rundstickor nr 5. Till sist virkade jag även en kant av luftmaskbågar runt kortsidorna på sjalen.


Enkelt och snyggt vill jag påstå!

Fialisa

lördag 17 augusti 2013

Det rosa setet är klart!

Sådär! Nu är mina rosa accessoarer klara. Virkade armbandet för några dagar sedan. Det blev en hel del testande. Fick riva upp flera gånger för att lyckas få rätt längd på det. Det är det enda kruxet med att man lägger upp en luftmaskkedja först. Det är svårt att veta exakt hur många maskor man kommer att behöva. Men till sist blev det perfekt! Jag råkade dessutom ha ett papegojlås som jag kunde sy fast i armbandet.

Just nu vräker regnet ner på utsidan och det är mysigt att få sitta inne med en kopp gott kaffe. Så här i augusti händer det en sak med mitt handarbete - jag övergår från bomullsgarn till ullgarn! På sommaren vill jag helst virka och sticka med bomullgarn men så fort hösten närmar sig blir jag sugen på att använda något gosigt ullgarn. Är det nån annan som har det så månne?
 Fialisa




söndag 11 augusti 2013

Virkat örhänge

I gårdagens inlägg skrev jag att man kunde virka örhängen på samma sätt som man virkade de snurriga halsbanden - det hade jag nämligen läst på den blogg där jag hittade mönster till halsbanden. Idag blev nyfikenheten så stor att jag blev tvungen att pröva virka ett örhänge! Och resultatet ser du här:
 Jag är faktiskt riktigt nöjd! Dessutom var det enkelt att göra dem och gick jättesnabbt!

Så här gör man:
Virka 12 luftmaskor.
Virka 4 stolpar i den fjärde luftmaskan från nålen.
Virka 4 stolpar i varje luftmaska (förutom i den sista där du virkar 5 stolpar).
Tvinna örhänget och fäst trådarna.
Sy fast den virkade snodden i själva örhänget (som du förövrigt kan köpa i hobbyaffärer, t.ex. Tiimari). 
Klart!
 
Skön söndagkväll!

Fialisa

lördag 10 augusti 2013

Snurriga halsband


 Virkade halsband kan man göra på flera sätt. Ett av dem är att virka dessa "snurriga" halsband. Allt du behöver kunna är att virka luftmaskor och stolpar! Idén och mönster har jag hittat på www.365slojd.se  Det här halsbandet börjar snurra sig vartefter man virkar men man måste hjälpa det att snurra åt rätt håll.
 Så här gör du ett långt halsband:

Virka ca 250 luftmaskor med ett oelastiskt garn, bomulls- eller lingarn funkar bra (ullgarn funkar inte lika bra). Använd den storlek på virknålen som rekommenderas till garnet.

Varv 1: Börja virka i den 4e luftmaskan från nålen. Virka 4 stolpar i varje luftmaska tills du kommer till den sista. I den sista luftmaskan virkas 5 stolpar. Klipp av tråden och dra den genom den sista maskan. Om du vill ha ett enfärgat halsband är det klart efter det här varvet, men om du vill ha en kant i annan färg virkar du även varv 2.

Varv 2:  Byt till den andra färgen. Virka en smygmaska i varje stolpe genom den främre maskbågen. När du kommit till sista maskan klipp av tråden och dra igenom den sista maskan. Fäst alla trådar och snurra halsbandet jämnt. 

I nacken kan du antingen sy ihop halsbandet eller sy i en knapp eller ett halsbandslås.
Här har jag använt Novitas garn Tennessee och virknål 3,5 till mitt halsband.
Till det här, korta, halsbandet lade jag upp 180 luftmaskor.
 Vill du göra ett kortare halsband lägger du bara upp ett färre antal maskor. Antalet varierar beroende på vilket garn man använder och därför är det svårt att skriva ut exakt antal. Pröva dej fram!


Det här blev ett Harry-Potter-halsband! (samma färger som i Harry Potters halsduk) Men det kommer säkert att passa till någon hösttröja eller -klänning.
Naturligtvis kan du även virka armband med samma princip. Jag är faktiskt lite sugen på att virka både armband och örhängen till mitt rosa halsband!

Trevlig fortsättning på helgen!

Fialisa